Moja košarica 0
Fluoksetin 20 mg - Uporaba, Učinki in Navodila za Prozac Generični

Fluoksetin 20 mg - Uporaba, Učinki in Navodila za Prozac Generični

Prozac Generisk je zdravilo, ki vsebuje učinkovino fluoksetin in spada med selektivne inhibitorje ponovnega privzema serotonina (SSRI). Deluje tako, da poveča koncentracijo serotonina v možganih, kar lahko pomaga izboljšati razpoloženje in zmanjšati simptome depresije ter drugih duševnih motenj.

Aktivna sestavina: Fluoxetine

 • Dostava 4-9 dni
 • Načini plačila
  • Mastercard
  • Visa
  • Amex
  • Bank Transfer
  • Carte Bleue
  • iDEAL
Brezplačna dostava za naročila nad 200.00€

Prozac Generična

Značilnost Podatki
Aktivna sestavina Fluoksetin
Oblike zdravila Kapsule, tablete
Standardni odmerek 20 mg na dan
Terapevtsko delovanje Antidepresiv
Trajanje zdravljenja Dolgotrajno

Splošne informacije o generičnem Prozacu

Generični Prozac, ki vsebuje zdravilno učinkovino fluoksetin, je priljubljen antidepresiv, uporabljen za zdravljenje različnih psihiatričnih stanj. Ta zdravilo spada v skupino selektivnih inhibitorjev ponovnega privzema serotonina (SSRI) in je znano po svoji učinkovitosti pri zdravljenju depresije, obsesivno-kompulzivne motnje (OKM), bulimije in panike.

Prozac deluje z uravnavanjem ravni serotonina v možganih, kar pomaga izboljšati razpoloženje, spanje, apetit in energijo. Zdravilo se običajno začne z nizkimi odmerki, ki se postopoma povečujejo, da se zmanjša tveganje za neželene učinke. Zdravilo se običajno jemlje enkrat na dan, bodisi zjutraj ali zvečer.

Fluoksetin, aktivna sestavina generičnega Prozaca, je bil prvič odobren za uporabo v ZDA leta 1987 in je od takrat postal eden najbolj predpisanih antidepresivov na svetu. Kljub svoji priljubljenosti pa je pomembno razumeti morebitne neželene učinke in interakcije z drugimi zdravili pred začetkom zdravljenja.

Prozac in njegova zdravilna učinkovina fluoksetin

Prozac vsebuje fluoksetin, ki spada v skupino zdravil, znanih kot selektivni inhibitorji ponovnega privzema serotonina (SSRI). Fluoksetin deluje tako, da preprečuje ponovni privzem serotonina v možganskih celicah, s čimer poveča raven serotonina in izboljša razpoloženje.

Učinkovitost fluoksetina pri zdravljenju depresije in drugih stanj je bila potrjena v številnih kliničnih preskušanjih. Njegova glavna prednost je manjši nabor neželenih učinkov v primerjavi z drugimi antidepresivi, kot so triciklični antidepresivi ali MAO inhibitorji.

Indikacije za uporabo

Generični Prozac je indiciran za zdravljenje več psihiatričnih stanj. Najpogostejše uporabe vključujejo zdravljenje večjih depresivnih motenj, obsesivno-kompulzivne motnje (OKM), bulimije, panike in anksioznih motenj.

Zdravilo se uporablja tudi za zdravljenje depresivnih epizod pri bipolarni motnji v kombinaciji z drugimi zdravili, kot je olanzapin. Poleg tega je Prozac uporaben pri zdravljenju predmenstrualne disforične motnje (PMDD).

Uporaba zdravila Prozac med nosečnostjo

Uporaba Prozaca med nosečnostjo zahteva previdnost. Čeprav niso zabeleženi neposredni teratogeni učinki, obstajajo dokazi o možnih tveganjih za plod, zlasti v zadnjem trimesečju nosečnosti.

Pomembno je, da nosečnice in ženske, ki načrtujejo nosečnost, o uporabi Prozaca razpravljajo s svojim zdravnikom. V nekaterih primerih lahko koristi uporabe Prozaca med nosečnostjo pretehtajo morebitna tveganja.

Možni neželeni učinki

Kot vsa zdravila ima tudi generični Prozac možne neželene učinke. Med najpogostejšimi so glavobol, slabost, nespečnost, utrujenost, nervoza, suha usta in izguba apetita.

Nekateri bolniki lahko doživijo spremembe v spolni želji ali funkciji. Redkeje se lahko pojavijo resnejši neželeni učinki, kot so hudi izpuščaji, anafilaksija ali sindrom serotonina. Če se pojavijo hudi neželeni učinki, je nujno takoj obvestiti zdravnika.

Navodila za uporabo in odmerjanje

Generični Prozac je na voljo v različnih oblikah, vključno s tabletami in kapsulami. Običajni začetni odmerek za odrasle pri zdravljenju depresije je 20 mg na dan. Odmerek se lahko postopoma povečuje na priporočilo zdravnika.

Za zdravljenje OKM in bulimije so lahko odmerki višji, včasih do 60 mg na dan. Prozac se običajno jemlje enkrat na dan, ne glede na obrok, čeprav nekateri bolniki morda raje jemljejo zdravilo zjutraj, da zmanjšajo nespečnost.

Redna uporaba Prozaca je ključna za učinkovitost zdravljenja. Pogosto traja nekaj tednov, preden se pokažejo polni terapevtski učinki zdravila.

Načini zdravljenja in odmerki

Način zdravljenja z generičnim Prozacom se lahko razlikuje glede na specifično stanje in potrebe posameznika. Za depresijo in OKM je običajni odmerek 20 mg na dan, pri bolnikih z bulimijo pa se odmerek lahko poveča na 60 mg na dan.

Za zdravljenje panične motnje se odmerek običajno začne z 10 mg na dan in se postopoma povečuje. Pomembno je dosledno upoštevanje navodil zdravnika za doseganje najboljših rezultatov.

Priporočila za uporabo

Prozac se najbolje jemlje enkrat na dan, zjutraj ali zvečer, odvisno od tega, kako zdravilo vpliva na posameznika. Jemanje zdravila ob istem času vsak dan pomaga vzdrževati konstantno raven zdravila v telesu.

Kaj storiti v primeru izpuščenega odmerka

Če bolnik izpusti odmerek Prozaca, je priporočljivo vzeti izpuščeni odmerek takoj, ko se spomni, razen če je že skoraj čas za naslednji odmerek. V tem primeru je bolje izpustiti izpuščeni odmerek in nadaljevati z rednim urnikom. Ne vzemite dvojnega odmerka za nadomeščanje izpuščenega odmerka.

Ukrepi ob prevelikem odmerjanju

V primeru prevelikega odmerjanja Prozaca je nujna takojšnja zdravniška pomoč. Simptomi prevelikega odmerjanja lahko vključujejo zmedenost, omotico, nepravilen srčni utrip, težave z dihanjem, krče ali izgubo zavesti. Pravočasno ukrepanje je ključnega pomena za preprečevanje resnih zapletov.

Interakcije z drugimi zdravili

Generični Prozac lahko vpliva na učinke drugih zdravil in obratno. Pomembno je, da bolniki obvestijo svojega zdravnika o vseh zdravilih, ki jih jemljejo, vključno z zdravili brez recepta, prehranskimi dopolnili in zeliščnimi izdelki.

Nekatere znane interakcije vključujejo povečano tveganje za sindrom serotonina pri sočasni uporabi z drugimi antidepresivi, kot so MAO inhibitorji, ali zdravili, ki povečujejo serotoninsko aktivnost. Prozac lahko tudi poveča učinke zdravil, ki redčijo kri, kot je varfarin.

Previdnost je potrebna tudi pri sočasni uporabi z zdravili, ki vplivajo na krvni sladkor, saj lahko Prozac vpliva na ravni glukoze v krvi.

Prozac: interakcija z drugimi zdravili

Med jemanjem Prozaca je treba biti previden pri sočasni uporabi s številnimi drugimi zdravili. Zlasti kombinacije z MAO inhibitorji, tricikličnimi antidepresivi, litijem, tramadolom, in nekaterimi zdravili za zdravljenje migrene (triptani) zahtevajo previdnost zaradi možnosti resnih ali celo življenjsko nevarnih interakcij.

Prav tako se je treba izogibati kombiniranju Prozaca s zdravili, ki povzročajo podaljšanje QT intervala, kot so nekatera antipsihotična zdravila in zdravila za aritmijo.

FAQs for Prozac Generisk

1. Kaj je Prozac Generisk?

Prozac Generisk je generično zdravilo, ki vsebuje aktivno učinkovino fluoksetin. Gre za antidepresivno zdravilo, ki se uporablja za zdravljenje depresije, anksioznosti in drugih duševnih motenj.

2. Kako deluje Prozac Generisk?

Prozac Generisk deluje tako, da poveča raven serotonina v možganih. Serotonin je nevrotransmiter, ki je povezan z razpoloženjem. Zdravilo pomaga uravnavati serotonin in tako izboljša duševno stanje bolnika.

3. Ali je Prozac Generisk na voljo brez recepta?

Ne, Prozac Generisk ni na voljo brez recepta. Za pridobitev tega zdravila potrebujete recept od svojega zdravnika. Pomembno je, da se posvetujete s strokovnjakom, preden začnete jemati Prozac Generisk, da se določi pravilno odmerjanje in trajanje zdravljenja.

4. Kakšni so možni neželeni učinki Prozac Generisk?

Neželeni učinki Prozac Generisk se lahko razlikujejo med posamezniki. Med pogoste neželene učinke spadajo glavobol, suha usta, nespečnost, slabost in driska. Vendar se lahko pojavijo tudi resnejši neželeni učinki, zato se posvetujte s svojim zdravnikom, če opazite kakršnekoli nenavadne simptome med jemanjem tega zdravila.

Novo Pričevanje

Spletna stran
Dostava
Cena / izvedba
Priporočilo
CAPTCHA